Pusat Panggilan Wahana :GrosirBajuku

Pusat panggilan perjalanan boleh dihubungi apabila pengguna mengalami masalah. Wahana sendiri adalah perkhidmatan penghantaran barang. Dalam perkhidmatan ini, pelbagai masalah sering dihadapi. Pengguna tunggangan adalah banyak. Ini berlaku kerana kewujudannya berlaku untuk masa yang lama. Di samping itu, pembekal juga terbuka dalam pembukaan ejen.

Semua orang boleh mendaftarkan diri mereka untuk menjadi ejen tunggangan. Sudah tentu ini sangat menguntungkan memandangkan menjadi ejen boleh memberikan keuntungan yang agak besar. Tetapi dengan perkembangan perniagaan yang berterusan, masalah baru seperti terus muncul. Dalam dunia perniagaan, ia adalah perkara semula jadi.

Tetapi sebagai pengguna, bilangan masalah pasti tidak selesa. Di sinilah kewujudan pusat panggilan perjalanan menjadi sangat penting. Dengan kewujudannya, setiap aduan akan dapat disampaikan sebaik mungkin. Jawapan yang akan diperolehi juga pasti lebih memuaskan jika dibandingkan dengan mencari jalan keluar sendiri di internet.

Cara yang berbeza untuk Menghubungi Pusat Panggilan

Terdapat beberapa cara untuk dipilih apabila menghubungi pusat panggilan. Cara paling mudah adalah dengan jelas untuk memanggilnya secara langsung. Walau bagaimanapun, perjalanan tidak menyediakan ciri telefon untuk aduan pengguna. Ini sudah menjadi dasar pengurusan supaya pengguna mesti mengikuti akibatnya.

Sebagai balasan, pusat panggilan perjalanan telah digantikan dengan whatsapp. Untuk menghubungi melalui whatsapp, mula-mula masukkan wahana.com. Dari sana, akan ada lajur yang mengatakan  perkhidmatan pelanggan. Pada komputer riba,  lajur perkhidmatan pelanggan berada di bahagian atas dengan kotak kuning.

Selepas memasuki  halaman perkhidmatan pelanggan, terdapat dua pilihan untuk pengguna. Pilihannya berkaitan dengan masalah yang diperolehi. ini kerana, pilihan dibahagikan kepada perkhidmatan penghantaran dan perkhidmatan am. Pilih mengikut masalah di tangan dan anda akan diarahkan untuk memasukkan data.

Data tersebut merangkumi nama penuh, hubungan whatsapp peribadi, e-mel, dan aduan yang difailkan. Dari sana, hubungan dengan pusat panggilan perjalanan akan diteruskan melalui whatsapp. Kaedah ini pastinya memudahkan untuk mengingati bahawa Whatsapp itu sendiri sangat popular di Indonesia. Di samping itu, kaedah ini juga mempunyai kelebihan dari segi kos.

Apabila menggunakan telefon, terdapat tarif yang perlu dibayar oleh pengguna. Tetapi apabila hubungan dibuat melalui whatsapp, tarif jelas tidak ada. Sebagai pilihan lain, pelanggan juga boleh menghubungi wahana melalui e-mel. Alamat  e-mel rasmi Wahana sendiri customer.service@wahana.com. Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan kepada perkhidmatan ini.

Kelemahan pusat panggilan melalui e-mel terletak pada kelajuan tindak balas. Respons tidak secepat ketika menghubungi melalui whatsapp. Sebenarnya, e-mel itu sendiri lebih banyak digunakan untuk komunikasi yang berkaitan dengan cadangan. Ini kerana, e-mel itu memang lebih bertujuan sebagai medium untuk pengembangan perkhidmatan.

Maklumat Perjalanan Juga Boleh Dilihat Melalui Media Sosial

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyakmaklumat mengenai perjalanan dan pusat panggilan, pelanggan mesti mengikuti media sosial mereka. Wahana sendiri aktif di beberapa platform media sosial. Platform pertama dengan tahap aktiviti tertinggi adalah facebook. Akaun rasmi itu sendiri berada di alamat /wahanaexpressofficial.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang tidak lagi menggunakan Facebook. Oleh itu, maklumatmengenai pusat panggilan perjalanan juga boleh didapati melalui Instagram. Alamat instagaram rasmi perjalanan itu sendiri adalah @wahanaexpressofficial. Keaktifan tunggangan di Instagram juga agak baik. Jawatannya sentiasa dikemas kini setiap hari.

Di samping itu, pengikutnya juga hampir mencapai 20 ribu. Sudah tentu, nombor ini tidak boleh dikatakan kecil. Sekiranya anda ingin menjadi lebih formal, pelanggan sebenarnya dapat melihat profil perjalanan di linkedin. Akaun linkedin pembekal ini boleh didapati di alamat / wahana-prestasi-logistik. Sebilangan orang perniagaan memang lebih selesa melihat profil melalui linkedin.

Selain media maklumat, pelanggan juga boleh berkomunikasi dengan pentadbir media sosial. Sememangnya, faedahnya agak serupa dengan pusat panggilan. Untuk berkomunikasi, cara sebenarnya agak serupa pada setiap platform. Pertama, log masuk terlebih dahulu ke akaun media sosial peribadi anda. Selepas log masuk, cari akaun rasmi perjalanan.

Pastikan akaun itu rasmi dan tidak palsu. Pada akaun rasmi, hantar mesej mengikut soalan atau aduan yang anda ada. Media utusan itu sendiri berbeza untuk setiap platform. Sebagai contoh, anda perlu memasang facebook messenger jika anda ingin menghubungi pembekal melalui facebook.

Kelemahan media sosial mungkin terletak pada ketiadaan akaun twitter rasmi. Ini adalah kekurangan dengan sendirinya memandangkan bilangan pengguna twitter di Indonesia semakin meningkat lagi. Oleh itu, anda yang merupakan pengguna Twitter perlu menggunakan media sosial lain untuk mendapatkan lebih banyak maklumat.

Pelbagai masalah yang sering dialami oleh pengguna

Terdapat pelbagai masalah yang membuat pengguna perlu menghubungi pusat panggilan perjalanan. Masalah pertama berkaitan dengan alamat penghantaran pakej. Sama ada sebagai penghantar atau penerima, pelanggan akan dicederakan jika pakej tidak dihantar ke tempat yang dikehendaki. Ada dua hal yang mungkin menyebabkannya.

Sebab pertama adalah ralat dalam penulisan alamat manakala yang kedua adalah ralat kurier semasa menghantar. Jika ini berlaku, pusat panggilan boleh dihubungi dengan menerangkan kronologi dengan jelas. CS akan segera memproses laporan dan memutuskanuntukmenghantarnya ke tempat yang betul.

Di samping itu, masalah juga sering dialami apabila menggunakan ciri penjejakan. Ciri penjejakan itu sendiri sangat berguna untuk pengguna. Dengan ciri ini, pengguna boleh mengetahui lokasi terkini barangan yang dihantar. Walau bagaimanapun, banyak kali ciri ini tidak berfungsi dengan normal. Ini menjadikan item tidak diketahui di lokasi.

Masalah ini jelas membuat pengguna berasa tidak selesa. Biasanya, masalah penjejakan berlaku semata-mata disebabkan oleh kesilapan dalam sistem. Oleh itu, pusat panggilan perjalanan akan dapat memperbaikinya dengan cepat jika terdapat laporan yang jelas. Keadaan pakej yang tidak tiba pada masa yang telah ditetapkan juga boleh membuat pengguna tidak selesa.

Terdapat dua kemungkinan mengapa pakej mungkin belum tiba. Kemungkinan pertama adalah disebabkan oleh kelewatan. Ini berlaku kerana masalah pengangkutan yang boleh dikekang. Kemungkinan kedua itu sendiri ialah kehilangan barangan. Masalah ini sangat jarang berlaku dan hampir tidak pernah berlaku.

Dengan menghubungi pusat panggilan, pelanggan akan mendapat penjelasan mengapa kelewatan boleh berlaku. Di samping itu, CS juga akan segera memproses jika item pakej memang hilang. jika pakej tidak dapat dijumpai pada akhirnya, penjelasan lanjut akan diberikan mengenai prosedur untuk membuat tuntutan secara langsung.

Hubungi Pusat Panggilan Jika Anda Mempunyai Sebarang Pertanyaan

Selain menyediakan aduan, pusat panggilan perjalanan juga boleh digunakan jika mereka mempunyai beberapa soalan. Persoalannya sendiri boleh dari pelbagai perkara dari harga hingga penghantaran. Tetapi dengan nota, soalan itu berkaitan dengan perjalanan dan penggunanya. Tidak perlu teragak-agak untuk bertanya tentang perkara itu.

Ini sememangnya salah satu fungsi utama CS. Lagipun, anda akan mendapat jawapan dengan ucapan yang baik dan selesa apabila berkomunikasi secara langsung dengan CS. Pastikan anda bertanya segala-galanya secara terperinci supaya jawapan yang diperoleh dapat memuaskan dan seperti yang dikehendaki.

Sebenarnya, terpulang kepada anda sama ada untuk mengambil kesempatan daripada kewujudan pusat panggilan atau tidak. Walau bagaimanapun, kami sangat mengesyorkan agar penggunaannya dilakukan sebaik mungkin. Dengan menggunakannya, komunikasi antara pelanggan dan penyedia akan berjalan lancar. Jangan lupa juga menasihati orang terdekat untuk menghubungi pusat panggilan perjalanan.

Selengkapnya