Pusat Panggilan UOB :RadarDetik

Pusat panggilan UOB  sememangnya sangat berguna untuk penggunanya.  UOB sendiri adalah salah satu bank yang agak lama. Walaupun di sesetengah kawasan kebanyakan orang tidak mengetahuinya, nama UOB sudah sangat popular di bandar-bandar besar. Syarikat ini pertama kali ditubuhkan pada tahun 1956.

Jika dikira dari tahun itu, 31 Ogos, dia akan berumur 65 tahun. Dengan kewujudan jangka panjang, terdapat banyak pengguna sendiri. Pekerjanya sahaja berjumlah lebih daripada 3 ribu orang. Dengan itu, perkembangan sudah dapat dilihat dalam banyak cara. Dunia perbankan sememangnya sangat rumit.

Kerumitan ini pastinya menjadikan pelbagai masalah sering dialami oleh pelanggan. Perkara ini perlu diselesaikan secepat mungkin. Anda sebagai pelanggan akan merasa sukar kerana pengetahuan tentang dunia perbankan itu sendiri tidak mudah dicari. Oleh itu, menghubungi pusat panggilan UOB boleh menjadi pilihan terbaik.

Menghubungi Pusat Panggilan Bank UOB   Tidak Sukar

Pusat panggilan boleh membantu dalam pelbagai cara. Ini kerana, CS yang mengendalikan pusat panggilan telah menjalani latihan yang panjang. Latihan yang panjang pasti matang pengetahuannya tentang pusat panggilan. Ini menjadikan setiap soalan dan aduan yang dikemukakan oleh pengguna akan dijawab dengan betul.

Menghubungi pusat panggilan UOB itu sendiri sebenarnya sangat mudah. Untuk menghubunginya melalui telefon, pelanggan perlu membuat hubungan ke 14008. Ia adalah nombor rasmi UOB untuk perkhidmatan pelanggan. Nombor ini aktif selama 24 jam. Dengan itu, anda boleh menghubunginya pada bila-bila masa.

Tetapi apabila menghubunginya, ada kadar yangsetiap lu dibayar. Kadar itu sendiri tidak pasti. Ia bergantung kepada pembekal yang digunakan oleh pengguna. Semakin mahal pembekal, semakin besar kos yang perlu ditanggung. Untuk mengurangkan kos, ia adalah keputusan yang tepat untuk menghubungi menggunakan talian tetap.

Menghubungi pusat panggilan UOB melalui talian tetap sememangnya jauh lebih murah. Ini kerana, kos untuk talian tetap telah ditentukan setiap bulan supaya pelanggan tidak perlu berbelanja lebih banyak. Walaupun ia sangat mudah, kos sering menjadi masalah bagi pengguna apabila memanggil nombor tersebut.

Oleh itu, terdapat pilihan lain dalam bentuk menghubungi perkhidmatan melalui sembang. Untuk menggunakan perkhidmatan ini, pelanggan boleh menghubungi e-mel rasmi daripada UOB. E-mel rasmi itu sendiri adalah di alamat  UOB care@UOB.co.id. Walau bagaimanapun, komunikasi melalui e-mel jelas berbeza daripada komunikasi melalui telefon.

Apabila menghubungi pusat panggilan UOB melalui e-mel, anda perlu bersabar sementara menunggu pembekal memberikan jawapannya. Untuk menjadikannya lebih mudah, pastikan anda memberikan soalan dengan kronologi yang paling jelas. Kaedah ini akan memudahkan penyedia memberikan jawapan terbaik yang diperlukan oleh pelanggan. Kelajuan yang jawapannya pasti  akan memberi manfaat kepada anda.

Skim Aduan Pelanggan Terperinci

Aduan pelanggan adalah ciri utama pusat panggilan. Apabila menghubungi, terdapat tuntutan yang boleh dibuat oleh pelanggan supaya kerugian yang dirasakan dapat dilunaskan. Walau bagaimanapun, apabila menghubungi pusat panggilan, ia tidak bermakna bahawa pembayaran kerugian akan dibuat dengan serta-merta. Terdapat skim yang perlu diluluskan terlebih dahulu.

Mari kita ambil sebagai contoh kes apabila membuat pemindahan sejumlah wang. Sebagai contoh, anda memindahkan wang bernilai 100 juta rupiah kepada rakan sekerja. Walau bagaimanapun, terdapat notis bahawa pemindahan itu gagal. Apabila menyemak baki, ternyata baki telah dikurangkan mengikut jumlah ini.

Apabila ini berlaku, anda sudah tentu boleh menghubungi pusat panggilan UOB. Apabila menghubungi pusat panggilan, pelanggan akan berkomunikasi terlebih dahulu dengan CS. Di sana, CS akan memberikan beberapa soalan selain mendengar aduan yang diberikan. Sekiranya semuanya selesai, aduan akan disusuli.

Dalam proses susulan aduan, CS akan mengarahkan perkara itu ke bidang yang berkaitan. Bidang yang berkaitan akan menyiasat mengapa baki dapat dikurangkan apabila penghantaran tidak dibuat. Dengan cara ini, ia akan diketahui punca pengurangan baki. Sebagai peraturan, ini berlaku kerana ralat dalam sistem.

Jika masalah itu memang disebabkan oleh kesilapan dalam sistem,  pusat panggilan UOB akan menyatakan permintaan maaf kepada pengguna semasa menghantar penjelasan mengenai hasil siasatan. Penjelasan hasil siasatan ini boleh dihantar melalui pelbagai media dari e-mel, telefon, hingga SMS. Dalam mesej itu, UOB akan menyatakan persetujuannya dengan aduan pengguna.

Dengan perjanjian itu, jumlah yang hilang sebanyak 100 juta akan dikembalikan kepada pengguna. Selepas wang dikembalikan, pelanggan boleh menyemak baki untuk memastikan bahawa wang itu benar-benar masuk. Jika anda telah memasuki, proses tuntutan adalah lengkap dan pelanggan boleh menjalankan aktiviti seperti biasa.

Terdapat Beberapa Syarat Di Mana Aduan Ditolak

Apabila ralat berlaku disebabkan oleh sistem, sebarang aduan akan diluluskan oleh UOB. Kelulusan juga akan diberikan secara langsung melalui mesej rasmi. Tetapi jika kesilapan berlaku kerana kecuaian pelanggan, bank akan menolak tuntutan itu. Penolakan ini akan disampaikan secara langsung oleh  pusat panggilan UOB.

Sememangnya, penolakannya tidak dilakukan secara tidak rasmi. Ia akan diberi alasan yang jelas mengapa aduan itu dinafikan. Apabila mengalami penolakan ini, terdapat beberapa pilihan yang boleh dipilih oleh pelanggan. Pilihan pertama pasti berhenti di sana kerana menyedari bahawa kesilapan dibuat secara peribadi.

Walau bagaimanapun, jika anda merasakan bahawa anda tidak melakukan apa-apa kesalahan, pelanggan boleh membuat aduan lanjut. untuk masalah seperti ini, pusat panggilan juga akan memberikan arahan dalam membuat peringkat seterusnya aduan. Dalam aduan itu, pengguna boleh mengarahkannya ke dua institusi rasmi.

Institusi rasmi pertama ialah BI. Bank Indonesia akan menerima aduan yang berkaitan dengan sistem pembayaran. Sistem pembayaran itu sendiri berbeza dari kad kredit, ATM, hingga pemindahan dana. Apabila masalahnya ialah kehilangan baki 100 juta seperti dalam contoh di atas, aduan akan dibuat kepada BI.

Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada BI, aduan juga boleh dibuat kepada OJK. OJK sendiri bermaksud pihak berkuasa perkhidmatan kewangan. OJK adalah institusi yang mengendalikan aduan pengguna. Aduan itu sendiri berbeza dari akaun semasa, simpanan, hingga kredit. Anda juga boleh menghubunginya untuk aduan lanjut.

Walau bagaimanapun, BI dan OJK adalah peringkat akhir aduan. Apabila kedua-duanya telah memberikan keputusan, UOB dan pelanggan perlu bersetuju dan menerimanya. Dari sini, perkara itu akan diselesaikan dan tidak akan ada lagi masalah antara kedua-duanya. Dengan menghubungi pusat panggilan, panduan dari perkara ini akan diberikan dengan jelas.

Pelbagai masalah boleh diselesaikan oleh pusat panggilan

Terdapat pelbagai masalah yang membuatkan pengguna perlu menghubungi pusat panggilan UOB. Salah satu masalah berkaitan dengan kad debit. Masalah yang paling kerap dialami oleh pelanggan adalah dalam bentuk kad debit yang ditelan. Ini boleh berlaku kerana terlalu lama untuk memasukkan kad atau memasukkan PIN terlalu kerap.

Di samping itu, anda juga boleh menghubungi pusat panggilan jika anda mempunyai beberapa soalan yang berkaitan dengan dunia perbankan. Persoalannya juga boleh merangkumi semua aspek. Dengan bertanya kepada pusat panggilan, CS akan memberikan penjelasan terperinci mengenai soalan tersebut. Sudah tentu, jawapan dari CS jauh lebih memuaskan daripada mencari jawapan sendiri di internet.

Tidak perlu teragak-agak apabila menghubungi CS untuk pelbagai tujuan. Kewujudannya berfungsi sebagai panduan untuk pelanggan. Dengan itu, memang tempat jika kesukaran dirasakan, jalan keluar dicari melalui pusat panggilan. Lagipun, menghubungi pusat panggilan UOB sangat mudah dan kosnya tidak banyak.

Selengkapnya